Козунак на конци

IMG_7083

Това е единствената козуначена рецепта,която правя,защото винаги ми се получава.

Необходими продукти : 4 яйца,150 мл топло прясно мляко,100 мл топла вода,200-250 гр захар,сок и кора от 1 портокал,сок и кора от 1 лимон,200 мл смесена мазнина (100 мл олио + 100 мл разстопено масло) брашно около 500 гр,1 пакетче мая,за плънката – орехи,Нутела,за намазване преди печене – 1 жълтък.

Моят козунак съм го правила в машина за хляб,на програма ‘тесто’,2 пъти х 1 час и 5о минути.Правя това,защото смятам,че колкото повече се меси едно тесто,толкова по-пухкаво ще стане на финал.

Разбивам яйцата с вилица,слагам ги в машината.Добавям както следва – топлото мляко,топлата вода,смесена със сока от плодовете,настърганите кори,брашното и маята,предварително набъбнала със захар,брашно и малко топла водичка.Мисля,че всеки е наясно за маята,но аз да си кажа. Включвам машината на програма ‘тесто’,която ще направи 3 месения + 3 втасвания.Това,разбира се,е валидно за моят модел машина,при други – програмата може да бъде друга.Не пека в машината!

Малко по малко,започвам да добавям мазнината,към вече бъркащата се смес.Ако брашното ви се стори малко,досипете,толкова,колкото да направите МЕКО,но не и лепнещо тесто.Не прекалявайте с брашното,козунака ще стане тиклав.

Толкова от нас,машината ще си свърши работата.

1 час и 50 минути по-късно.Тестото е вече втасало и изскача от машината,дори прелива от кошницата 🙂 (съжалявам,че не го заснех,да видите за какво гурме изригване става въпрос).Започвам да меся на ръка,да увивам тестото(както,когато истисквате дрехи от вода,преди да го сложите на простора) с намазнени със студено масло ръце.Така се прави,за да се получат конците.

Отново следват 1 час и 50 минути на втория цикъл на програма ‘тесто’.След като е готово,отново премесвам тестото (2-3 минути),разделям го на 3 равни части и започвам да разточвам на дебели слоя,добавям Нутела и орехи,завивам под форма на руло.С трите рула правя плитка(е,колкото успея),оставям в тавата,за да втаса отново.Намазвам със жълтък,поръсвам със захар,орехи,бадеми.

Печа в умерена фурна за около час.Не бързам да вадя козунака от топлото.

На снимката,не съм правила трите рула,а само едно,като не спестих от орехово-шоколадовата плънка.Ползвала съм по-плитка,но широка тава,за да бъде по-подходящ за рязане на малки парченца филийки.Ако искате хубава козуначена форма,ползвайте подходящ съд…това също,вие си го знаете.

В случай,че нямате машина,следвайте същата схема,без да е необходимо да месите тестото и да го оставяте да втасва по 6 пъти.Ако месех на ръка,щях да направя така – бъркане на сместа,месене,втасване.Отново месене,подреждане в тава,второ втасване,печене.

This entry was posted in Gourmet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply